Hogy küzdjem le a nyelvvizsga parát?

nervous.jpgBeindult az újév, a fogadalom lassan a homályba vész. De nem a tiéd! Megígérted magadnak, idén jöhet a nyelvvizsga és punktum.  Már be is jelentkeztél az időpontra, holnap vizsga. Jó ideje jársz tanárhoz, tanfolyamra vagy esetleg mindkettő, módszeresen készülsz. Csak egy a bökkenő, hogy nagyon be vagy tojva! Már előre hergeled magad, hogy nekem úgyse fog sikerülni.

Miért?

Az tiszta sor, nem szerencsés dolog gyakorlás nélkül nyelvvizsgázni, ha nincs meg a kellő tudásalapod és fogalmad sincs miből áll a vizsga. Ha ez a helyzet, érthető, hogy izgulsz. De ha megtettél minden tőled telhetőt, mitől félsz mégis?

Aki azt mondja, ő bizony nem izgul a nyelvvizsga előtt, az nyilván füllent, ugyanakkor valóban vannak olyan vizsgázók, akinek személyiségükből adódóan, vagy azért mert tesznek ellene, kevésbé stresszes az élmény. Az egészséges félelem tulajdonképpen kell is a vizsgához, hiszen az hajt előre, sőt még a barátod is lehet, csak akkor van baj, ha önmagad ellenségévé válsz és csapdákat állítasz magadnak.

Csapda 1.

Felcsapsz jósnak: „Biztos, hogy a writing-on olyan téma lesz, amiről gőzöm sincs. A szóbelin meg sem bírok majd mukkanni.” Már előre eldöntöd, hogy milyen szörnyű lesz az egész és úgysem sikerül.

Megoldás: A jövőbe látás helyett a negatív hangzású mondataidat fordítsd pozitív irányba. Például: „A writing-on most lesznek a legjobb témák. Szóbeli előtt veszek egy nagy levegőt és lehengerlem őket.”

poster_10.jpg

Csapda 2.

Túlzol és pánikolsz: „Ha nem sikerül én belehalok. Az évszázad égése lesz, ha nem sikerül. Ez a világ legnehezebb vizsgája.”

Megoldás : Nem eszik azt olyan forrón. Sokkal ügyesebb és okosabb vagy, mint gondolnád. És nem halsz bele, ha esetleg nem sikerül (de fog), ez csak egy vizsga. Túlzások helyett gondolkodj inkább reálisan. Tudom, hogy még lehetne fejleszteni a szókincsem, de rengeteg szót sajátítottam el, azokkal is megoldom. Nem a világ vége, ha mégsem megyek át, akkor legalább lesz vizsgabiztonságom a következő alkalommal.

Csapda 3.

Alázod magad: „Én vagyok a legbutább. Semmit sem tudok. A kiejtésem katasztrofális." Talán ez a legrosszabb dolog, amit vizsga előtt tehetsz, mert addig mondogatod, míg a végén elhiszed.

Megoldás: Itt is az működik, ami az első csapdánál, fordítsd meg a dolgot. Emeld ki az erősségeidet, alázás helyett biztasd, dicsérd magad. Ha a rossz dolgokba így bele tudod lovalni magad, működni fog ellentétesen is.

Módszeresen

Nézzük mi a legjobb stratégia, ha nem is kiiktatni, de legalább csökkenteni akarod a nyelvvizsga stresszt. Alakíts ki egy tervet, sajnos nem csak ez az egy dolgod van a világon, szóval kénytelen vagy beosztani az idődet. Foglald össze mikor, miből, mennyit és azt feltétlenül tartsd be. Ne csak azt a készséget gyakorold, ami a legjobban megy, hanem mindegyiket. Írj annyi fogalmazás feladatot, amennyit csak bírsz és kérj részletes visszajelzést a tanárodtól vagy online. Olvass minél többet naponta, de ne csak ugyanazokat a vizsgagyakorló sorokat újból és újból, beszélj hangosan a tükör előtt, és hallgass autentikus szövegeket és gyakorló feladatokat. Nagyon jó, ha szerzel magadnak egy exam buddy-t akivel együtt tanulsz vagy tanulócsoportban készültök, csak figyelj arra, hogy csapatod tagjai túlnyomórészt optimista szemlélettel rendelkezzenek. Kezdj el időben készülni. Zárd ki a zavaró tényezőket, a közösségi médiát most inkább nyelvgyakorlásra használd, és szánj időt a pihenésre is. Jelenítsd meg lelki szemeid előtt, hogy mi lesz a vizsga után milyen jó lesz, ha már túl vagy rajta. Ne felejtsd el, hogy a nyelvvizsgán nem tárgyi tudást, hanem nyelvtudást mérnek, tehát ha a környezetvédelem (a vizsgázók 2/3-ának ez az egyik mumus) kerül szóba nem szakmai értekezést kell róla nyújtanod, hanem a véleményedre, tapasztalataidra kíváncsiak, az is egy vélemény, hogy nem sok tapasztalatod van a környezetvédelemről és azt fejted ki angolul, hogy miért nincs. 

Mit igen és mit nem

Don’ts

  1. Ne hallgass a vészmadarakra imádnak ijesztgetni. Ismered azt a típust aki állítólag 8-10 órát tanul a vizsgára egy nap, ugye? Hát ne higgy neki, a tanulás és gyakorlás minősége és rendszeressége a fontos nem a mennyisége.
  2. Könyörögve kérlek, ne magold a szavakat a vizsganapján, ÉRTELMETLEN! Az az egy-két szó, amit ilyenkor kétségbeesetten beletuszkolsz a totálisan kimerült agyadba nem oszt, nem szoroz. Viszont nagyon fontos, hogy ne fokozd a pánikot.
  3. Ha a szóbeli és írásbeli egy napra esik akkor azt a napod listening-gel kezd. Ne a vizsgaanyag legyen az első angol szöveg, amit aznap hallasz.
  4. A vizsga előtti nap már ne tanulj, ne hívogasd a sortársaidat és ne beszéld meg velük, hogy a vizsga melyik részétől félsz a legjobban.

Dos

  1. Csevegj hétköznapi témákról a többi vizsgázóval vagy énekelj a vizsga (főleg a szóbeli előtt), nem véletlen, hogy a katonák is énekelve mentek csatába, kioldja a félelmet.
  2. Gondolj arra, hogy a vizsgáztatók is emberek, mint te, tele félelmekkel, kétségekkel. Rózsaszín nyúlfülek fejekre képzelése sokat segíthet.
  3. Előző este nézz meg egy jó filmet angol felirattal vagy anélkül relaxációképpen és aludj egy nagyot. (csak semmi morgás, hogy persze, ha tudnék)
  4. Végül: küzdj, mint az oroszlán, akkor is ha nehéznek találod a feladatokat, akkor is, ha úgy érzed, hogy nem erre számítottál, ha elrontottál egy dolgot. Csináld tovább!

 

Segíts magadon és akkor menni fog.  I’ll keep my fingers crossed for you.♥

Íme néhány oldal, ahol gyakorolhatsz.

Hallott szövegértésBeszédértésíráskészségOlvasott szövegértésVegyes