Karácsonyra angolt? Of course!

to_from_1.jpgHa olvastad a legutóbbi írásomat, akkor már tudod, be kell építeni az angolt az életedbe. Mivel nyakunkon a karácsony azt mondom, csempésszünk az ajándékok közé egy-két dolgot, ami ebben segítségünkre lehet. Valamit, ami segíti a nyelvtanulást és közelebb hozza az angol kultúrát. De ezúttal rendhagyó módon a család és barátok mellett kerüljenek mások is képbe!

Oren Arnold a múlt században élt amerikai író karácsonyi ajándékötletei a következők: az ellenségednek megbocsátás, az ellenfelednek türelem, a barátodnak szeretet, a vevődnek szolgálat; mindenkinek jótékonyság, a gyermekeknek jó példa, és önmagadnak tisztelet. Rendben Mr. Arnold, legyen, ahogy javasolta!

Ellenségről nem tudok, de bántottak már meg, és én is voltam már ellenséges másokkal. Ha megbocsájtunk adunk egy második esélyt, ezért ajándék gyanánt az Idétlen időkig (Groundhog Day) című vígjátékot választanám, ahol a főhős ugyanarra a reggelre ébred újból és újból lehetőséget kapva a dolgok jobbá tételére. Az ajándékozás után angol módra ketté téphetnénk egy crackert és a belőle kipotyogó apró édességek majszolása közben elfelejthetnénk a sok bosszúságot, amit okoztunk.

Ellenfélnek türelem, meg persze mindenkinek, aki angolt tanul. Türelmet a legkönnyebb játékossággal tanulni és jó érzés az ellenfelet is megnevettetni, ezért azt a játékot adnám neki, amit magam is használok a nyelvóráimon. Ez a story cube, egy mini mese és sztorigyár. Nagyon jó használható történetmesélésre, igék tanulásához, fejleszti a kreativitást és megindítja a fantáziát, szóval csupa jó élményhez köti a nyelvtanulást. Csak dobnod kell a kockákkal és már indulhat is a móka.

Egy barátnak szeretetből csakis homemade sütit ajándékoznék, kísérőnek pedig saját kedvencemet egy doboz szuperfinom angol teát.

Az én vevőim a diákjaim, akiknek gyakran szolgálok jó tanáccsal. Ezt most sem hagynám ki: „Little streams make great rivers” - mondanám és közben átnyújtanám az 5 perc angol magazin előfizetést, így az ünnepek alatt is angolozhatnának picit, relaxáció gyanánt. De nem feledkeznék meg a magyarul tanuló diákjainkról sem, nekik Kiss Edó Everyday Hungarian című hétköznapi szituációkra épülő remek nyelvkönyvét adnám, külföldi rokonoknak is kiváló!

Minden embernek átnyújtanám Dickens Karácsonyi énekét (a bátrabbaknak az eredetit hangoskönyv formában, a fontolva haladóknak a könnyített Oxford bookworm változatot), és persze a jótékonyság lehetőségét adnám nekik, mert adni jó. Nagyon jó ötlet a Uniceftől, hogy segítségükkel az otthonunkból is tudunk jótékonykodni. Vásárolhatunk például 10 dollárért 5 db iskolatáskát rászoruló gyerekeknek, vehetünk nekik meleg téli csizmákat, súlyos betegségek elleni oltásokat vagy mondjuk számos helyen kincset érő víztisztító tablettát.

A saját gyermekeimet idén biztos meglepem az angol változatban is létező Brainbox társasjátékkal. Ebből kiderül, hogy 10 másodperc alatt mennyi információt tudsz megjegyezni Magyarországról angolul. Hogy mi a jó példa? Hát maga az adakozás! Társasozás közben hálát adhatunk, hogy csak annyi a dolgunk, érezzük jól magunkat és nem nekünk kell várni azokat a téli csizmákat.

Végül nem hagyhatom ki a sorból nagy kedvencem Jamie Oliver egyik szakácskönyvét, amiben 15 perc alatt elkészülő ételrecepteket ajánl és a főzésen megspórolt idővel tisztelném meg a családomat és önmagam, mert az összes közül talán ez a legfontosabb: tisztelni másokat és önmagunkat.

Na meg persze JOY TO THE WORLD!