Gyakorol kicsi angol

yoga.jpg

Ha nyelvvizsgára készülsz, mindenképp gyakorold a nyelvi készségeket különben még a végén úgy jársz mint az egyik lányom 5 éves korában, amikor pár nagy nyomtatott betűt már le tudott írni és közölte: „Mama már tudok írni csak még nem tudom mit írok le, mert nem tudok olvasni.”

Ezt azért írom, mert bízom benne, hogy ha vicces történettel kezdem a mondókámat, többen olvasnak tovább.:) . De valójában azért, mert a nyelvtanulás nem is annyira a szó szoros értelmében vett tanulás, hanem inkább gyakorlás, pontosabban ismeretszerzés gyakorlás segítségével. Ismét előhúznám a kalapból a jó öreg biciklis példát. Ha elolvasod a kézikönyvben, hogy kell biciklizni, azaz lenyomod az egyik pedált az egyik lábaddal majd a másikkal a másikat, ütemesen hajtod, tartod az egyensúlyt,  még nem fog menni elsőre, de másodikra sem.  A magabiztos kerékpáros állapot eléréséig jó párszor lebucskázol a bicajról, plezúros lesz a térded, még akkor is, ha Apu (alias angol tanár) hátul tartja azt egy bottal.

A múltkor beszéltem egy anyukával, mérges volt, mert a fiának nem sikerült a vizsgája, bár csak pár százalékon múlt. Úgy érzi a fia nem tanult eleget és túl lazán vette a vizsgát. Szerinte mindenki, aki legalább egy diplomát szerzett egy egyetemen, tudja, hogy szorgalmas tanulással bármilyen vizsga letehető. Tegnap egy másik szülő panaszkodott, hogy a lánya mindig mindent megtanul, kiemelkedő a szorgalma, de nyelvvizsga másodszorra sem sikerült. Mindkettőjüknél az a gond hogy nem gyakorolnak eleget. A „laza” srác úgy érzi, hogy a megszerzett tudással szépen ellavíroz, és majd kidumálja magát szóbelin. A leányzó pedig éjjel-nappal tanul, szavakat gondolom főleg, meg nyelvtani szabályokat. De egyik sem gyakorolja, nem teszi aktívvá a megszerzett tudását, ami így kikopik, eltűnik. Az anyukával abban vitatkoznék, hogy a nyelvvizsgára nem lehet mindent megtanulni, mivel nem tárgyi tudásunkat kell bizonyítani, hanem nyelvi készségünket. A nyelvben egyszerűen nem lehet mindent tudni. Inkább szinteket érsz el rendszeres gyakorlással, rutint szerzel. Minél hamarabb kezded el a gyakorlást, annál nagyobb az esélyed, hogy valóban használni tudod a nyelvet.practice.jpg

Mit tehetsz?

Például ha az íráskészségedet szeretnéd fejleszteni és megtanultál több száz kifejezést, akkor ezeket használva írj meg legalább fele annyi fogalmazást, vagy mondjuk ahelyett, hogy bebifláznál adott témákban szövegeket, fogd a könyvet és a benne leírt kérdésekre válaszolj hangosan.

Úgyhogy nyomás tan…ja nem GYAKOROLNI!

Néhány hasznos oldal, hogy máris kezdhesd:

Szövegértéseket itt találsz

Ha hallásértést gyakorolnál ide kattints

Írni is tudsz

Na meg a beszéd