Hogyan (ne) válassz nyelvvizsgát? Tévhitek nyelvvizsga fronton

poster_3.jpgAz van, hogy nyelvvizsgázni muszáj, nincs mese, kell a diplomához, kell, ha haladni akarsz, kell az előléptetéshez a munkahelyen. Kis túlzással, aki él és mozog előbb-utóbb nyelvvizsgázni fog, akar, szeretne, kényszerül. Nem csoda, hogy mindig nagy izgalom, sőt mi több rettegés tölti el a nyelvtanulók jelentős hányadának szívét, mikor vizsgára kerül sor. Főleg, amikor dönteniük kell melyiket is válasszák.

És mint minden izgalmas, bizonytalanságot generáló eseményt, ezt is rengeteg hiedelem, pletyka, tévhit övezi. Mindenkinek van róla élménye, tapasztalata és véleménye.

Your opinion matters but not to me

Csakhogy ez a vélemény nem minden esetben mérvadó, mivel általában nem kompetens személytől hallod. Tudom csábítóan hangzik, ha az egyik barátod, osztálytársad vagy kollégád azt mondja, hogy arra a vizsgára menj, mert az könnyű volt, de egy valamit ne felejts el: Nincs könnyű nyelvvizsga, csak felkészült, sokat gyakorló vizsgázó van. Ha az illető úgy érzi, könnyű volt a vizsga, sokat gyakorolt rá, a tanárának alapos ismerete van a vizsgáról, ismeri a vizsga stratégiát és mindezekből következően megfelelő önbizalommal indult el vizsgázni. Persze, mondják, szerencse is kell, de többnyire a szerencse csak akkor áll melléd, ha biztosítasz neki hátteret. Ugyanis ez a lényeg, ha a három összetevő közül bármelyik hiányzik, akkor bizonytalan leszel, kapkodsz, meglepődsz, és esélyes, hogy nem sikerül a nyelvvizsgád.  

„A listening-ből nem értettem semmit, mert hangos volt.”

„Nagyon halk volt a lejátszó és recsegett.”

„A vizsgáztató csúnyán nézett.”

„Nagyon rövid volt az idő.” stb, stb, stb.

Ne feledd ezek mind szubjektív vélemények. Így is pánik fog el, ha a vizsgára gondolsz, ezért lehetőleg kerüld az extra stressz forrásokat!

Tanácsot csak szakembertől

Szóval lehet, hogy neki bejött az a vizsga, de ne ez alapján dönts. Ha tanácsra van szükséged melyik vizsgát válaszd, mindenképp szakember segítségét kérd. Szakember, azaz vizsgafelkészítés terén nagy tapasztalattal rendelkező személy, aki tanárként vagy vizsgáztatóként dolgozik, (akár a kettő együtt) és nem átall utánanézni a részleteknek. Pontos ismerete van az adott vizsga menetéről, elvárásairól, követelményéről. Sokan tanítanak nyelvet, de nem mindenki foglalkozik vizsgafelkészítéssel is, másoknak az a fő profilja. Az is nagyon jó, ha a tanárod javaslatára szépen besétálsz az adott vizsgahelyre és az ott dolgozóktól kérsz tanácsot, tanulási segédletet és információt első kézből, és ez alapján közösen kidolgozhattok egy a személyiségedhez illő felkészülési stratégiát. Nagyon jó ötlet beiratkozni kimondottan nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamra főként, ha maga a vizsgahely szervezi, mert ott biztos, hogy releváns információkat és használható gyakorlati tudást kapsz.

Information is power

A nyelvvizsgákról nyomtatott formában és elektronikusan megjelenő hírek esetében ne csupán a főcímet olvasd el, hanem merülj el a részletekben is. Akarj többet tudni! Miután konzultáltál a szakemberrel, teszteld  a vizsgafeladatokat online, nézd meg, mit szólsz hozzá. Jelentkezz próbavizsgára a lakóhelyedhez közel eső vizsgahelyen, így ha már élesben csinálod, pontosan tudni fogod, melyik vizsgarész, melyik feladat következik, magabiztosabban fogsz majd neki. Tájékozódj! Kérdezz! Kutass! Tudj meg minden apró részletet a vizsgáról, a vizsga menetéről, a pontozásról, a feladatok beosztásáról.

Lehet arról vitatkozni, hogy a nyelvtudás megszerzéséhez szükség van-e nyelvvizsgára, meg hogy nem a bizonyítvány mutatja a valódi tudást, de az említett okok miatt nyelvvizsgázni kell, és ha már kell, nem árt, ha jól csinálod.

Kéz- és lábtörést és okos döntéseket kívánok hozzá!