Nyelvtanfolyam vs magánóra

Rendszeresen kérdezik tőlem: magánóra vagy nyelvtanfolyam? Én meg azt mondom erre, hogy márpedig mindkettőt ki kell próbálni. Azt kell csupán tudnod mi a célod, milyen a személyiséged, mi motivál és a tanulás melyik fázisánál tartasz.

Ha rövid távon gondolkodsz és például munka interjúra készülsz, vagy 1 hónapod van a nyelvvizsgáig és most kezdtél speciálisan készülni (halasztásra gondoltál már?), akkor célszerű magántanárt választani. Amennyiben hosszú távú elképzeléseid vannak, 2 évet adott a cég arra, hogy levizsgázz, vagy módszeresen szeretnél végighaladni az alapoktól, máris startolhat a tanfolyam.

Fontos, hogy a tanulási szakaszhoz igazítsd a választást. Én személy szerint kezdő szintnél mindenképp a tanfolyamot javaslom. Pörgősebb, motiválóbb tanulási forma ebben a szakaszban, amikor a cél még nem kimondottan konkrét.  Ha szerencséd van és jó a csapat, a társaság miatt indulsz el gyakran tanulni és még az is előfordulhat, hogy az órák után jutalomból legurítotok egy jó kis kávét. Egyik újrakezdő tanfolyamomon történt olyan eset, hogy két diákom, 120 együtt töltött nyelvóra, 8 igeidő elsajáítása, unitonként 30 szó megtanulása és tucatnyi szituációs gyakorlat után jól össze is házasodott.

Ilyen élményekben aligha lesz részed már, ha a középfokún is túl vagy és a szókincsedet akarod bővíteni, meg szinten tartani a kemény munkával megszerzett tudásod, mivel ebben a szakaszban többen preferálják a magánórát és elfogy a tanfolyamra jelentkezők száma.

A legtöbbet akarod kihozni a pénzedből, ezért – nagyon bölcsen – mérlegeled a két tanulási forma előnyeit és hátrányait. Én ezúttal viszont szándékosan csak az előnyöket sorolom fel, hiszen bármelyiket választod mindenképp nyert ügyed van, mert nyelvet tanulsz.

Pro magánóra

  • Te diktálhatod a tempót, nem kell alkalmazkodnod a többiek üteméhez, nem maradsz le, de nem is lesz olyan érzésed, hogy neked ez kevés
  • A fókusz kizárólag rajtad van, nincs megúszós játék (mondd, hogy örülsz!)
  • Egyénileg oszthatod be az időt (persze a tanár idejét sem felejted el megtisztelni)
  • Közvetlenebb és gyakoribb személyes visszajelzést kapsz a tanártól
  • Befolyásolhatod milyen tananyagot vesztek, például összeállíthatjátok együtt a másnapi prezentációt

 

Pro nyelvtanfolyam

  • Interakció! Hamarabb megjön a kedved a beszédhez, ha hasonszőrűek (is) motiválnak
  • A többiek gyakran kérdeznek rá olyasmire, ami neked eszedbe sem jutott vagy nem merted megkérdezni
  • Mivel az óra időpontja többnyire fix, egyebek mellett ez is segít kialakítani a nyelvtanulási rutint
  • A csoportos tanulás bátorítja a kreativitást, különböző egyéniségek, különböző személyiséggel, akár új tanulási módszereket is kaphatsz a társaktól
  • Mivel egy cipőben jártok, könnyen tudjátok bátorítani egymást, és ha a társunk kéri, hogy beszéljünk, könnyebben szólalunk meg

Akár nyelvtanfolyam, akár magánóra mellett voksolsz, nem árt emlékeztetned magad, ha elégedetlen vagy és nem azt kapod, amit vársz, az nem feltétlenül a tanár hibája. Ha magadban puffogsz és nem mondod el neki mi a gond, nem tud segíteni. Az építő jellegű kritikát a legtöbb nyelvtanár egészen jól viseli, és mivel célotok a sikeres nyelvtanulás, ha valami nem jól működik, azon kölcsönösen változtatni kell. Az is előfordulhat ugyanakkor, hogy a fent említett előnyök a jószándékú próbálkozás ellenére sem érvényesülnek, akkor lehet, hogy nem csak változtatnod, hanem váltanod is kell. Okos döntéseket, kitartást kívánok hozzá!