Miért nem tudsz még mindig beszélni angolul?

Miért is? Mikor próbáltad utoljára? Ja, hogy amikor végre beszélhetsz egy külföldivel remegő térdekkel kinyögsz egy yes-t és azonnal eloldalogsz, csak folytatni ne kelljen? Ha a nyelvtanárod beszélgetést kezdeményez szépen mosolyogsz és megkéred (persze magyarul), hogy kérdezze Jocót, mert ő bezzeg naponta cseveg az amerikai kisfőnökével? Vagy, ami még rosszabb, a tengerparti nyaraláson, már előre kigondolod, hogy mondjuk  kérek két limonádét jéggel  nagy levegő, bekészülsz  de amikor a pultos már ott áll előtted, elönt a néma nokedli effektus és kétségbeesetten szorongatod a barátod vállát: „Mondj már valamit!”

Miért van ez? Azért, mert meg sem próbálod, hanem inkább eldöntöd magadban te ugyan nem fogsz megszólalni csak akkor, ha majd már nagyon jól tudsz angolul, na MAJD csak akkor! És mikor jön el az az állapot? Nehéz megmondani, igaz?

Képtalálat a következőre: „sellotaped mouth”

 

Rettegés elfelejtve

Ismerős érzések ezek, ha valaha tanultál nyelvet, de főleg azok tapasztalják gyakran, akik felnőtt fejjel kezdtek nyelvet tanulni vagy sok-sok évet kihagytak,és folyton attól rettegnek, hogy ha beszélni kezdenek és hibáznak, mit fog gondolni a beszélgetőpartner. Hát elárulom: semmit! Vagyis semmi olyat, amitől rettegned kellene. Gondolj bele, ha egy külföldivel beszélsz, és töri a magyart, akkor is aranyosnak találod, ahogy beszél és hálás vagy, hogy az anyanyelveden szól hozzád, és nem mondod: „Nézd már azt mondta lók, a lovak helyett!” Ha esetleg hibázol azt ő szépen korrigálja fejben, előfordulhat, hogy kedvesen kijavít (amiből tanulhatsz) és válaszol.

Miért olyan nehéz?

Azért, mert a beszéd produktív készség, azaz meg kell alkotni. Egy szöveget elolvasni, vagy meghallgatni, amit valaki mond viszonylag könnyebb. Sokan mondják: „Értem, amit mond, de úgy érzem nem tudok, nem merek válaszolni.” Ha az anyanyelveden kell sok ember előtt beszélned, akkor is nagyokat nyelsz mielőtt belekezdesz, természetes, hogy idegen nyelven ez még nehezebb.

Nem te vagy az egyetlen, aki így érez.

Van bennünk egyfajta velünk született szégyenlősség, gátlásosság, ha idegen nyelven kell beszélnünk, többen állítják, hogy a magyarokban ez egy kissé túlteng. Olasz származású sógorom kiválóan elkommunikál angolul és az sem zavarja, ha nyelvtani hibákat vét, és milyen jól teszi! Ne várj addig, amíg úgy érzed minden tudsz, inkább fordítsd meg a folyamatot. Komolyan mondom! Egyszerűen kezdj el beszélni, egyre bátrabb leszel, gyakorlatot szerzel és egy idő után, amikor már a folyékonyságod is fejlődött, a nyelvtanod is korrigálod, mivel azt úgy is  tanulod párhuzamosan.

Csináld!

Tudom, könnyű azt mondani! De nincs mese el kell kezdened! Ahogy az összes készségről a beszédről is elmondható, ha nem gyakorlod nem fejlődik. A gyakorlás viszont nem azt jelenti, hogy bemagolsz 10 mondatot adott témában, mert egyrészt nem valószínű, hogy ugyanazokat a sémákat válaszolhatod minden kérdésre. Másrészt, ha tényleg kommunikálni vagy szóbeli nyelvvizsgázni szeretnél, nem úszod meg, hogy önálló mondatokat alkoss, akár nyelvtanilag helytelenül. Ha folyton a hibákra koncentrálsz, gátolod a folyékonyságod és csak a már egyébként is meglévő gátlásaid számát gyarapítod. Most azt mondod: ez mind szép és jó, de hogy csináljam?

Hasznos tippek

Akárhogy csűrjük-csavarjuk, ha nem csinálod nem megy! Ragadj meg minden olyan lehetőséget, amikor angolul beszélhetsz:

  • Fogalmazz meg mondatokat buszozás vagy autóvezetés közben.
  • Beszélj hangosan a tükör előtt, szokd meg az angol hangod!
  • Keresd külföldiek társaságát vagy a barátaiddal, gyerekeiddel, feleségeddel, férjeddel stb. kávézás vagy vacsora közben angolul beszéljétek meg mi újság.
  • Olvass fel szövegeket hangosan!
  • Keress kifejezetten kommunikációra épülő nyelvtanfolyamot!
  • Vedd fel a hangod a telefonodra és figyeld meg, hogy hallanak mások!
  • Fejleszd a szókincsed, de inkább mondatokat, kifejezéseket tanulj meg, mint szavakat!
  • Ha már végre elkezdtél beszélni a tanároddal, ne kérdezz folyton vissza magyarul a mondatot lefordítva, hogy meggyőződj jól érted-e. Rögtönözz! Ha nem értesz 1-2 szót a mondatban, nem jelenti, hogy az egész mondatot nem érted.
  • És végül a legfontosabb: ne hagyd, hogy bárkinek (nyelvvizsgagyűjtő egykori osztálytárs, pesszimista kolléga) a negatív, rosszindulatú megjegyzései befolyásoljanak. CSEVEGÉSRE FEL!